Bedrukt, neerslachtig, verdrietig, somber, er geen zin meer in hebben, negatief denken,…als je je hierin herkent en je hebt dit al langer dan een paar weken, dan bestaat de kans dat je op weg naar een depressie bent.
Hieronder (zie opsomming) vind je de officiële kenmerken (zoals dokters die gebruiken) om van een ‘klinische depressie’ te kunnen spreken. Maar zelfs al zou je daar volgens de arts-specialist niet aan voldoen, dan nog kan je je zo slecht voelen dat het hopeloos lijkt.
En dan is het goed om hulp te zoeken. Want neerslachtigheid kan vrij goed behandeld worden. En het is bewezen dat gesprekstherapie werkt.
Waarom neerslachtigheid ontstaat is niet altijd even zichtbaar. Het kan te maken hebben met een gebeurtenis in je leven: je werk kwijtraken, iemand verliezen, een relatie die eindigt,… Het kan zelfs te maken hebben met iets positiefs dat je hebt meegemaakt: de geboorte van je kind, de aanvang van je pensioen,.. Of het kan er zijn zonder dat je weet waarom.
We gaan samen op zoek naar de oorzaak, of nog belangrijker, naar wat de depressieve gevoelens in stand houdt zodat de vicieuze cirkel doorbroken wordt en er terug ruimte komt voor hoop.
Symptomen van depressieve gevoelens:
- een sombere stemming
- verlies van interesse en plezier
En minimum 4 van de volgende symptomen (dus niet allemaal):
- gewichtsverlies
- slaapklachten
- opgejaagd voelen of net geremd voelen
- je waardeloos of schuldig voelen
- minder in staat om goed na te denken of zich te kunnen concentreren
- gevoelens van wanhoop, gedachten aan zelfmoord
Heb je een familielid of vriend met depressieve gevoelens?
Dit kan heel zwaar zijn. Soms helpt het al om eens even duidelijk uitgelegd te krijgen wat depressiviteit precies is en waar je zelf kan helpen. Maak gerust een afspraak om dit te bespreken.
Let wel: voor een (klinische) depressie is een diagnose vereist door een psychiater; enkel hij/zij kan dan de gepaste behandelvorm voorstellen.
Een afspraak maken kan via e-mail of via telnr 0497/131598.